Valmistoote koguse leidmine
Täispiima- ja fermenteeritud piimatoodete valmistamisel sõltub toote väljatulek valmistatud segupiimade, lisatavate komponentide kogusest. Mõningal juhul, näiteks kohupiima valmistamisel tuleb arvestada ka eralduva vadaku kogusega, mis ei kuulu valmistoodangu hulka. Väljatuleku õigsust kontrollitakse massibilansi järgi. Teoreetiline väljatulek erineb praktilisest väljatulekust, sest tootmises esinevad alati paratamatult tootmiskaod, mis moodustavad olenevalt tootmisliini iseloomust 0,1-0,8%.
Näide 1. Villimisele suunatakse 7800 liitrit pastöriseeritud joogipiima. Kui suur on toote tegelik prognoositav väljatulek? Oletame, et tootmiskadu on villimisel on 0,1%. Järelikult kadu moodustab:
7800 x 0,1
Kkadu = ————— = 7,8 liitrit
100
Valmistoodet tekib:
Kp = 7800 – 7,8 = 7792,2 liitrit
Näide 2. Kui palju tekib kohupiima ja vadakut, kui hapnemistankis on 5690 kg lõssi?
Tehnoloogiast on teada, et kohupiima valmistamisel eraldub keskmiselt 80% vadakut ja tera tekib 20%. Tera tähendabki kohupiima kogust.
Leiame 20% 5690-st
5690 x 20
Kkp = ————— = 1138 kg kohupiima
100
Vadakut tekib:
5690 – 1138 = 4552 kg vadakut