Lisandite ja muude materjalide koguste leidmine
Protsentarvutused
Koguste leidmine kulunormide alusel
Retseptuuri arvutus
Protsentarvutused
Protsendi leidmist tervikust kasutatakse piimatehnoloogias eeskätt lisandite, aga ka vadaku ja tera jm koguste leidmisel. Samuti toodangu väljatuleku arvutamisel.
Näide 1. Juhendi järgi tuleb kohupiima valmistamisel lisada lõssile 4% juuretist. Mitu kg juuretist tuleb lisada 67 kg lõssile?
Leiame 4% 67-st
4 x 67
Ki = ——— = 2,68 kg juuretist
100
Näide 2. Kohupiima valmistamisel tekib keskmiselt 80% vadakut. Kui palju vadakut ja kohupiimatera tekib 160 kg lõssist?
Leiame 80% 160-st
80 x 160
Kv = ———— = 128 kg vadakut
100
Ktera = 160 – 128 = 32 kg kohupiimatera
Koguste leidmine kulunormide alusel
Näide 1. Leida 6700 kg kodujuustulõssile lisatava laapensüümi kogus, kui 100 kg lõssi kohta kulub laapensüümi 1,5 ml.
100 kg 1,5 ml
6700 x
6700 x 1,5
x = ————— = 100,5 ml
100
Näide 2. Kasutusjuhendi järgi on kuivjuuretise kasutamise doos hapupiima valmistamisel 50 U (ühikut) 250 liitrile piimale. Mitu ühikut kuivjuuretist tuleb lisada 4,765 m3 piimale?
250 liitrile 50 U
4765 liitrile x
4765 x 50
x = ————— = 953 U juuretist
250
Retseptuuri arvutus
Retseptuuri arvutusi kasutatakse piimapõhiste magustoitude, sh jäätise valmistamisel. Retsept on koostatud ühikmõõtude kohta. Selleks võib olla kas 1 kg, 1 tonn, 1 liiter, 1 m3 jne. Tootmiskadude kompenseerimiseks arvestatakse retseptis teatud osa üle ühikmõõdu. Tootmises tuleb leida koostisainete kogused soovitud tootekoguste kohta.
Näide 1. Jäätise retsept 1 kg segu valmistamiseks:
Täispiim 555,0 g
Rõõskkoor 234,972 g
Lõssipulber 46,647 g
Peensuhkur 160 g
Kakaopulber 5,5 g
Želatiin 3,0 g
Joogivesi 0,381 g
Vaniljesuhkur 2,0 g
Kokku: 1007,5 g
Arvutada materjalide kulu 35 kg jäätisesegu valmistamiseks. Selleks korrutame kõiki üksikuid koostisosi 35-ga. Saame:
Täispiim 19 425 g
Rõõskkoor 8224,02 g
Lõssipulber 1632,65 g
Peensuhkur 5600 g
Kakaopulber 175 g
Želatiin 105 g
Joogivesi 13,335 g
Vaniljesuhkur 70 g
Kokku: 35 245,0 g