Piim | Rõõsk koor | Hapendatud tooted | Jogurt | Kohupiim | Juust | Või | Piimadesserdid | Kondenseeritud tooted
Kohupiim on kontsentreeritud piimatoode, mis on valmistatud pastöriseeritud lõssi hapendamisel ja kalgendi töötlemisel. Teatud liiki kohupiima valmistamiseks kasutatakse ka laapensüümi.
Kohupiima valmistatakse traditsiooniliselt ja separeerimismeetodil, mille tulemusena eraldub kohupiima kalgendist vadak.
Traditsioonilise kohupiima tekstuur on sõmer, separeerimismeetodil valmistatud kohupiim on pastataoline. Maitsestamata kohupiimal on õrn hapukas maitse.
Enam levinud on rasvata ja 5% rasvasisaldusega kohupiim. Kohupiimast valmistatakse lisandite ja koore lisamisel kas kohupiimadesserte või soolaseid kohupiimatooteid.
Vaata videot kohukeste valmistamisest
Kohupiimadessert
Kohupiimadesserdid on kreemi- või pastataolise konsistentsiga kohupiimatooted. Tootele iseloomuliku maitse andmiseks on kohupiimale lisatud rõõska koort, jogurtit, hapukoort, lõhna- ja maitseaineid, maitselisandeid, suhkrut, marja-puuviljalisandit. Enam levinud on mooside lisamine kohupiimale. Kohupiimadesserdid on erineva rasvasisaldusega.
Glasuurkohuke
Glasuurkohuke on glasuuriga kaetud kohupiimatoode. Kõigepealt lisatakse kohupiimale suhkrut, võid või mõnda muud lisandit. Seejärel vormitakse maitsestatud kohupiimasegust kas ristküliku- või silindrikujulised tükid, mis kaetakse erinevate glasuuridega.
Glasuuritud dessert
See on glasuuriga kaetud kohupiimatoode, milles on peale kohupiima, suhkru ja teiste lisandite kasutatud ka taimset rasva.
Vadakujoogid
Vadakule mahla, lõhna- ja maitseainete lisamisel saab toota erineva maitsega vadakujooke. Vadakujookide rasvasisaldus on 0,1%.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada kohupiima
Kohukeste tootmine
Vaata videot kohukeste tootmisest. Räägivad Maag Piimatööstuse Jõhvi tootmise juhataja Viljar Kõks ja Maag Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik.
Jaga ►