Hapendatud tooted

Piim   |   Rõõsk koor   |  Hapendatud tooted   |  Jogurt   |  Kohupiim   |  Juust   |  Või   |  Piimadesserdid   |  Kondenseeritud tooted

 

Hapendatud piimatooteid valmistakse homogeniseeritud või pastöriseeritud piimast või koorest piimhappebakterite juuretiste abil. Mõningad nendest toodetest on enne hapendamist rikastatud erinevate piimatoodetega (lõssipulber, piimapulber, petipulber).

Erinevate juuretiste kasutamine eri liiki toodete valmistamisel annab igale tootele erineva tekstuuri ja iseloomuliku maitse. Hapendustemperatuur ja aeg varieerub sõltuvalt tootest.

 Vaata videot hapendatud piimatoodete valmistamisest

 

Keefiri, hapupiima, hapukoore ja hapendatud peti valmistamiseks kasutatakse madalamaid hapendustemperatuure (24–30 °C), jogurti valmistamiseks aga kõrgemaid hapendustemperatuure (38–42 °C). Kõik hapendatud piimatooted jahutatakse enne villimist, et pidurdada piimhappebakterite arengut tootes.

Värsketes hapendatud piimatoodetes peab olema elusate piimhappebakterite sisaldus ≥107 pmü/g. Hapendatud piimatooteid säilitakse temperatuuril 2–6 °C.

 

Keefir

Keefir on hapendatud piimatoode, mis valmistati traditsiooniliselt keefiriseentega. Tänapäeval kasutatakse keefiriseentest valmistatud juuretist. Keefiri mikrofloora koostisesse kuuluvad lisaks piimhappebakteritele ka pärmid. Pärmid annavad keefirile iseloomuliku, pisut terava maitse ja kihiseva tekstuuri. Keefiris peab olema pärmide sisaldus 104 pmü/g. Peale piimhappelise käärimise moodustub keefiri valmistamisel pärmide toimel mõningal määral alkoholi ja CO2. Põhiliselt toodetakse 2,5% rasvasisaldusega keefirit.

   Loe, miks keefir on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada keefiri

 

Hapendatud pett

Pett ehk võipiim on vedelik, mis moodustub koore kokkulöömisel võiks. Petti võib turustada kas rõõsa või hapendatud tootena. Enam levinud on hapendatud pett. Hapendatud peti valmistamiseks kasutatakse toorainena peti ja lõssi segu, millele lisatakse mesofiilne juuretis. Hapendatud pett on hapukas, kergelt kihisev toode. Hapendatud peti rasvasisaldus ei ole suurem kui 0,5%.

   Loe, miks pett on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada petti

 

Hapupiim

Hapupiim on standardiseeritud hapendatud piim. Hapendamiseks kasutatakse mesofiilseid piimhappebaktereid. Hapupiimale võib lisada ka erinevaid puuvilja- ja marjalisandeid.

   Loe, miks hapupiim on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada hapupiima

 

Hapukoor

Hapukoor valmistatakse mesofiilsete piimhappebakterite lisamisel standardiseeritud koorele. Enam levinud on 10% ja 20% rasvasisaldusega hapukoor. Hapukoor on kõrge viskoossusega kergelt hapukas piimatoode.

   Loe, miks hapukoor on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada hapukoort

 

Hapendatud toodete valmistamine

 

Vaata videot hapupiimatoodete valmistamisest Eestis. Räägib AS Tere tootearendusjuht Mare Reiman.

Jaga ►

Piim on Eesti valge kuld. Piimandus on Eesti sajanditepikkuse traditsiooniga põllumajanduse alustala.

↓ Näita rohkem ↓