Piim | Rõõsk koor | Hapendatud tooted | Jogurt | Kohupiim | Juust | Või | Piimadesserdid | Kondenseeritud tooted
Hapendatud piimatooteid valmistakse homogeniseeritud või pastöriseeritud piimast või koorest piimhappebakterite juuretiste abil. Mõningad nendest toodetest on enne hapendamist rikastatud erinevate piimatoodetega (lõssipulber, piimapulber, petipulber).
Erinevate juuretiste kasutamine eri liiki toodete valmistamisel annab igale tootele erineva tekstuuri ja iseloomuliku maitse. Hapendustemperatuur ja aeg varieerub sõltuvalt tootest.
Vaata videot hapendatud piimatoodete valmistamisest
Keefiri, hapupiima, hapukoore ja hapendatud peti valmistamiseks kasutatakse madalamaid hapendustemperatuure (24–30 °C), jogurti valmistamiseks aga kõrgemaid hapendustemperatuure (38–42 °C). Kõik hapendatud piimatooted jahutatakse enne villimist, et pidurdada piimhappebakterite arengut tootes.
Värsketes hapendatud piimatoodetes peab olema elusate piimhappebakterite sisaldus ≥107 pmü/g. Hapendatud piimatooteid säilitakse temperatuuril 2–6 °C.
Keefir
Keefir on hapendatud piimatoode, mis valmistati traditsiooniliselt keefiriseentega. Tänapäeval kasutatakse keefiriseentest valmistatud juuretist. Keefiri mikrofloora koostisesse kuuluvad lisaks piimhappebakteritele ka pärmid. Pärmid annavad keefirile iseloomuliku, pisut terava maitse ja kihiseva tekstuuri. Keefiris peab olema pärmide sisaldus 104 pmü/g. Peale piimhappelise käärimise moodustub keefiri valmistamisel pärmide toimel mõningal määral alkoholi ja CO2. Põhiliselt toodetakse 2,5% rasvasisaldusega keefirit.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada keefiri
Hapendatud pett
Pett ehk võipiim on vedelik, mis moodustub koore kokkulöömisel võiks. Petti võib turustada kas rõõsa või hapendatud tootena. Enam levinud on hapendatud pett. Hapendatud peti valmistamiseks kasutatakse toorainena peti ja lõssi segu, millele lisatakse mesofiilne juuretis. Hapendatud pett on hapukas, kergelt kihisev toode. Hapendatud peti rasvasisaldus ei ole suurem kui 0,5%.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada petti
Hapupiim
Hapupiim on standardiseeritud hapendatud piim. Hapendamiseks kasutatakse mesofiilseid piimhappebaktereid. Hapupiimale võib lisada ka erinevaid puuvilja- ja marjalisandeid.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada hapupiima
Hapukoor
Hapukoor valmistatakse mesofiilsete piimhappebakterite lisamisel standardiseeritud koorele. Enam levinud on 10% ja 20% rasvasisaldusega hapukoor. Hapukoor on kõrge viskoossusega kergelt hapukas piimatoode.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada hapukoort
Hapendatud toodete valmistamine
Vaata videot hapupiimatoodete valmistamisest Eestis. Räägib AS Tere tootearendusjuht Mare Reiman.
Jaga ►