Või

Piim   |   Rõõsk koor   |  Hapendatud tooted   |  Jogurt   |  Kohupiim   |  Juust   |  Või   |  Piimadesserdid   |  Kondenseeritud tooted

 

Või on toiduaine, mille müügiga Eesti talumehed ja riik kunagi jõukust kasvatasid. Vanadelt võimeistritelt päritud kogemused on au sees tänapäevani.

Või on rasv-vees emulsioon, millel on tahke plastiline tekstuur. Võid toodetakse kas rõõsast või hapendatud koorest, vastavalt sellele saadakse kas rõõsa koore- või hapukoorevõi.

Hapukoorevõi valmistamiseks kasutatakse tänapäeval kas piimhappebakterite juuretisi või lisatakse koore kokkulöömisel piimhapet.

Või koostises on 80–90% rasva ja maksimaalselt 16% vett ning teisi piima komponente. Lubatud lisandid on vesi ja sool. Eestis valmistatakse ka taluvõiet, milles on 72% piimarasva. 1 kg või valmistamiseks kulub ligikaudu 20 kg piima.

 

   Loe, miks või on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada võid

Või tootmine

 

Vaata videot või tootmisest Eestis. Räägib Saaremaa Piimatööstuse tehnoloog Anne Lipp.

Jaga ►

Piim on Eesti valge kuld. Piimandus on Eesti sajanditepikkuse traditsiooniga põllumajanduse alustala.

↓ Näita rohkem ↓