Piim | Rõõsk koor | Hapendatud tooted | Jogurt | Kohupiim | Juust | Või | Piimadesserdid | Kondenseeritud tooted
Või on toiduaine, mille müügiga Eesti talumehed ja riik kunagi jõukust kasvatasid. Vanadelt võimeistritelt päritud kogemused on au sees tänapäevani.
Või on rasv-vees emulsioon, millel on tahke plastiline tekstuur. Võid toodetakse kas rõõsast või hapendatud koorest, vastavalt sellele saadakse kas rõõsa koore- või hapukoorevõi.
Hapukoorevõi valmistamiseks kasutatakse tänapäeval kas piimhappebakterite juuretisi või lisatakse koore kokkulöömisel piimhapet.
Või koostises on 80–90% rasva ja maksimaalselt 16% vett ning teisi piima komponente. Lubatud lisandid on vesi ja sool. Eestis valmistatakse ka taluvõiet, milles on 72% piimarasva. 1 kg või valmistamiseks kulub ligikaudu 20 kg piima.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada võid
Või tootmine
Vaata videot või tootmisest Eestis. Räägib Saaremaa Piimatööstuse tehnoloog Anne Lipp.
Jaga ►