8 tükki
2 keskmist porgandit
100 g juursellerit
10 cm jupp porrut
2 muna
1 dl piima
200 g kodujuustu
2 purustatud küüslauguküünt
0,5 tl soola
musta pipart
hakitud peterselli
1 dl tumedamat nisujahu
praadimiseks võid
Riivi porgandid ja juurseller peene riiviga. Haki porru. Klopi munad lahti ning sega piima ja kodujuustuga. Sega hulka riivitud köögivili ja maitseained. Lisa jahu ja sega hästi läbi. Lase segul 30 minutit seista ja vormi siis õhukesed pihvid.
Prae võis madalal kuumusel.
Vaata pihvide valmistamist ka videost:
Jaga ►
Märksõnad: kodujuust, piim, või
Marjakama hapupiimaga
5 dl hapupiima
2–3 sl kamajahu
2–3 sl suhkrut
2 dl maasikaid
Maitsesta marjad suhkruga ja tõsta serveerimispokaali põhja. Sega külma hapupiima hulka kamajahu ning maitsesta soovi korral suhkruga. Vala kama marjadele ning serveeri.
Vaata kama valmistamist ka videost:
Jaga ►
Märksõnad: hapupiim
Hapupiima pannkoogid kaerajahuga
Tainas:
2 muna
0,5 tl soola
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2,5 dl hapupiima
3 dl kaerajahu
praadimiseks rapsiõli (sobib ka õli ja või segu)
Jaga munakollased ja munavalged eraldi kaussidesse. Sega munakollase hulka sool, suhkur ja vanillsuhkur ning vaheldumisi hapupiim ja jahu, et saaksid ühtlase taina. Vahusta teises kausis munavalged kohevaks ning sega siis ettevaatlikult ja õrnalt taina hulka.
Kuumuta pann ning lisa rasvaine. Tõsta pannile lusikaga tainast ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Hoia kooke kuni serveerimiseni soojas kummulikeeratud taldriku või kausi all.
Jaga ►
Märksõnad: hapupiim
Aedviljapuder külma ürdise petikastmega
500 g kartuleid
2 porgandit
1 dl odrakruupe või speltakruupe
100 g väga hea kvaliteediga suitsupeekonit
1 suurem mugulsibul
Kaste:
2 dl petti
0,5 dl erinevaid hakitud ürte (till, roheline sibul, pisut piparmündilehti)
Uhu kruubid üle külma veega senikaua, kuni vesi jääb kirkaks. Tükelda porgandid 1 cm paksusteks ratasteks, poolita kartulid ja aseta koos kruupidega potti. Vala peale niipalju vett, et see viljad vaevu kataks. Maitsesta keeduvesi vähese soolaga. Haki peekon ja sibul väikesteks kuubikuteks ning prae neid koos, kuni peekonist on rasv eraldunud ning sibul pehme.
Kui aedviljad ja kruubid on pehmeks keenud, tambi need koos keeduleemega pudruks. Sega hulka peekoni-sibulasegu ning jahuta. Haki ürdid peeneks ning maitsesta vähese soolaga. Jäta 5 minutiks ootele, et sool sibulast pisut mahla eraldaks ning seejärel lisa pett.
Lase külmikus kastmel maitsestuda, seejärel serveeri leige pudruga.
Jaga ►
Märksõnad: pett
Karask
0,5 l petti
2 muna
1 tl soola
1 sl suhkrut
1 tl soodat
6 dl odrajahu
2 sl õli
Klopi munad koos soola ja suhkruga lahti ning lisa pett. Sõelu hulka soodaga segatud odrajahu ning sega ühtlaseks tainaks. Vala võiga määritud küpsetusvormi ning küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit ehk kuni karask on kuldpruun.
Serveeri sooja karaskit (muna)või ja rohke murulauguga.
Vaata karaski valmistamist ka videost:
Jaga ►
Märksõnad: pett
Sidruniruudud
24 tk.
Tainas:
2 dl jahu
100 g võid
0,5 dl tuhksuhkrut
Täidis:
2 muna
1 dl suhkrut
1 dl hapukoort
2 sl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 sidruni mahl ja riivitud koor
Glasuur:
1 dl hapukoort
0,5 dl suhkrut
Määri küpsetusvorm võiga. Vala kaussi jahu, lisa külm või ja suhkur, haki puruks ja sega seejärel ühtlaseks tainaks. Suru tainas vormi põhja ja küpseta 180kraadises ahjus 15–17 minutit.
Täidise tegemiseks vahusta munad suhkruga ja sega juurde ülejäänud ained. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta 25 minutit. Lase 10 minutit jahtuda.
Sega hapukoor ja suhkur ning määri koogile. Küpseta veel 5 minutit. Lase hästi jahtuda, lõika ruutudeks ja serveeri.
Jaga ►
Märksõnad: hapukoor
Kartuli-brokoli püreesupp
500 g kartuleid
400 g brokolit
50 g võid
50 g väga hea kvaliteediga suitsupeekonit
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 dl 10%-list hapukoort
majoraani
loorberileht
peterselli
äädikat
soola
pipart
paprikat
1 sl jahu
1 l vett
Koori kartulid ja lõika kuubikuteks. Tükelda brokoli õisikuteks. Kuumuta potis või. Lisa viilutatud peekon, hakitud sibul, küüslauk
ja petersell ning kuumuta 2–3 minutit. Lisa kartulid, brokoli ja maitseained. Raputa peale jahu, sega hästi läbi ja kuumuta paar minutit.
Lisa vesi, lase keema ja keeda 25–30 minutit, kuni kartulid ja brokoli on hästi pehmed. Püreeri ning sega hulka hapukoor ja pisut äädikat. Maitsesta veel vajaduse korral soolaga. Lase korraks keema ja serveeri.
Vaata supi valmistamist ka videost:
Jaga ►
Heeringatort
10 lõiku
Põhi:
150 g rukkileiba
50 g võid
Täidis:
4 želatiinilehte
600 g heeringat
1 väike sibul
0,5 dl hakitud tilli
50 g marineeritud kurki
200 g kodujuustu
3 dl hapukoort
0,25 tl musta pipart
Kaunistamiseks:
3 kõvaks keedetud muna
heeringarulle
murulauku
Lõika leival koorik ära, purusta pehme sisu ja sega sulatatud võiga. Kata 22 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivormi põhi
küpsetuspaberiga, suru leivapuru vormi põhja ja pane vorm külmkappi. Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Haki sibul, till, heeringas ja marineeritud kurgid üsna peeneks. Sega hulka kodujuust ja hapukoor. Maitsesta pipraga.
Pigista želatiinilehed hästi kuivaks. Kuumuta 2 sl külma vett, sulata selles želatiinilehed ja nirista pidevalt segades heeringasegusse. Tõsta täidis vormi ja pane vähemalt neljaks tunniks kuni üle öö külmkappi tarduma.
Kaunista sektoriteks lõigatud munade, murulaugu ja heeringarullidega.
Jaga ►
Märksõnad: hapukoor, kodujuust, või
Mangosmuuti
Neljale
1 purk (400 g) mangokonservi
2 dl vanillijogurtit
2 dl ananassimahla
maitse järgi mett
Püreeri mangoviilud saumikseriga. Sega püreesse jogurt ja mahl, maitsesta meega. Serveeri külmalt.
Jaga ►
Märksõnad: jogurt
Jogurti-marjakook
12 tk.
1,5 dl kirsi- või muud marja- või puuviljajogurtit
400 g külmutatud kirsse
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl õli
3 muna
0,5 dl suhkrut
0,5 dl pruuni suhkrut
tuhksuhkrut pealeraputamiseks
Sega jogurt, sulatatud ja nõrutatud kirsid, jahu, küpsetuspulber, õli, munad ja suhkrud. Vala võiga määritud 24 cm läbimõõduga koogivormi.
Küpseta 175 kraadi juures 25–35 minutit. Raputa jahtunud koogile tuhksuhkrut.
Vaata koogi valmistamist ka videost:
Jaga ►
Märksõnad: jogurt