Piim | Rõõsk koor | Hapendatud tooted | Jogurt | Kohupiim | Juust | Või | Piimadesserdid | Kondenseeritud tooted
Piim on toidulaual õigustatult aukohal. Nii nagu kõiki põhjamaid, iseloomustab ka Eestit piimalembus. Piimast ja sellest valmistatud toiduainetest road on olemas kõigis siinse regiooni rahvusköökides ning piim on tänini üks tervisliku ja tasakaalustatud toiduvaliku põhisambaid. Piimatooted on inimorganismile sobiv toit kogu elu jooksul.
Vaata videot piima tootmisest Eestis
Pastöriseeritud joogipiim
Rasvasisalduse põhjal liigitakse joogipiim rasvata joogipiimaks (rasvasisaldus mitte üle 0,5%), väherasvaseks piimaks (rasvasisaldus mitte alla 1,5% ja mitte üle 1,8%) ja täispiimaks (rasvasisaldus mitte alla 3,5%).
Joogipiim on standardiseeritud, homogeniseeritud, pastöriseeritud piimatoode. Eestis on kõige enam levinud 2,5% rasvasisaldusega joogipiim. Pastöriseeritud piim on valge, piimale omase nõrgalt magusa maitsega ning ilma kõrvalmaitse ja -lõhnata.
Kõrgkuumutatud piim
See on erineva rasvasisaldusega piim, mis on standardiseeritud, homogeniseeritud, kõrgkuumutatud üle 100 °C ja aseptiliselt pakendatud. Kõrgkuumutatud piim on valge, kergelt magusa maitsega.
Maitsestatud piimajoogid
Maitsestatud piimajooke valmistatakse tavaliselt erineva rasvasisaldusega kõrgkuumatud piimast, millele on lisatud suhkrut, kakaod, mahla, kohvi, lõhna- ja maitseaineid või muid lisandeid. Populaarsemad on šokolaadi-, maasika- ja banaanimaitselised piimajoogid. Maitsestatud piimajooke valmistatakse ka mahla ning lõhna- ja maitseainete lisamisega joogipiimale. Üldjuhul ei ole piimajookides üle 30% lisandeid.
Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada piima
Piima tootmine
Vaata videot piima tootmisest Eestis. Räägib AS Valio Eesti tootmisjuht Priit Põder.
Jaga ►