Jogurt

Piim   |   Rõõsk koor   |  Hapendatud tooted   |  Jogurt   |  Kohupiim   |  Juust   |  Või   |  Piimadesserdid   |  Kondenseeritud tooted

 

JogurtJogurt on väga populaarne toode. Aasta-aastalt on ka eestimaiste jogurtite valik üha laienenud ja läbimüüginumbrid aina tõusevad. Milles peitub jogurti edu võti? Eks ikka mitmekülgsuses. Kui mõni toidutoode rahuldab korraga mitut vajadust, on see vaid igati tervitatav.

Jogurtitega just nii ongi – nad täidavad kõhtu, kustutavad janu, hoolitsevad seedekulgla tervisliku seisundi eest ning aitavad nii sees- kui ka välispidiselt nahahoolduses.

Jogurt on kõrgendatud kuivainesisaldusega piimatoode, mille hapendamiseks kasutatakse termofiilseid juuretisi. Jogurti rasvata kuivainesisaldust tõstetakse 1–3% võrra ja seda peamiselt lõssipulbriga.

Jogurtis peab olema jogurtibakteri liike ≥107 pmü/g. Toodetakse ka järelkuumutatud jogurteid, mida säilivusaja pikendamiseks on pärast hapendamist kuumtöödeldud.

Järelkuumutatud jogurtid ei sisalda piimhappebaktereid ning neid võib säilitada toatemperatuuril. Selliste toodete realiseerimisaeg on kuid.

 Vaata videot jogurti valmistamisest

 

Maitsestamata jogurt

Maitsestamata jogurt on erineva rasvasisaldusega, sellele ei ole lisatud mingeid lisandeid ega lisaaineid.

 

Maitsestatud jogurt

Erineva rasvasisaldusega jogurt, millele on lisatud lisandeid ja/või lisaaineid. Lisandiks võivad olla puuviljad ja marjad, mis lisatakse enne villimist moosina, teraviljad, pähklid jne. Marja- või puuviljalisandi sisaldus on kuni 20%. Mõningatel juhtudel kasutatakse lisandina ka lõhnaja maitseaineid.

 

Joogijogurt

Erineva rasvasisaldusega jogurt, mis on üldjuhul enne villimist homogeniseeritud. Homogeniseerimine annab joogijogurtile madalama viskoossuse. Joogijogurtile lisatakse enne villimist erinevaid moose.

 

Jogurtijook

Erineva rasvasisaldusega jogurt, millele lisatakse enne homogeniseerimist ja villimist erinevaid lisandeid. Jogurtijoogi kuivainesisaldus on üldjuhul madalam kui joogijogurtil. Populaarne on valmistada erinevate mahladega jogurtijooke, milles jogurti sisaldus võib varieeruda.

 

   Loe, miks jogurt on kasulik

   Vaata toiduretsepte, kus saad kasutada jogurtit

 

Jogurti tootmine

 

Vaata videot jogurti tootmisest Eestis. Räägib AS Tere tootearendusjuht Mare Reiman.

Jaga ►

Piim on Eesti valge kuld. Piimandus on Eesti sajanditepikkuse traditsiooniga põllumajanduse alustala.

↓ Näita rohkem ↓