Jogurt on piimatoodete seas väga populaarne. Aasta-aastalt on ka eestimaiste jogurtite valik üha laienenud ja läbimüüginumbrid näitavad jätkuvat kasvu. Milles siis peitub jogurti edu võti?
Jogurt on piimatoodete seas väga populaarne. Aasta-aastalt on ka eestimaiste jogurtite valik üha laienenud ja läbimüüginumbrid näitavad jätkuvat kasvu. Milles siis peitub jogurti edu võti? Eks ikka mitmekülgsuses. Kui mõni toidutoode rahuldab korraga mitut vajadust, on see vaid igati tervitatav. Jogurtitega just nii ongi – täidavad kõhtu, kustutavad janu, hoolitsevad seedekulgla tervisliku seisundi eest ning aitavad nii sees- ja välispidiselt nahahoolduses.
Vahemere maades tunti hapendatud piimajooke juba antiikajal. Aegamööda õpiti valmistama erineva maitse ja konsistentsiga hapendatud piima, mille lahutamatuteks koostiosadeks on mikroorganismid, peamiselt piimhappebakterid. Ajaloolise tõe huvides tuleb lisada, et arvatavasti olid need türklased, kes avastasid jogurti valmistamise saladuse. Ka nüüdisajal levinud nimetus jogurt tuleneb türgi keelest.
Aastasadade vältel on inimesed jogurtit kasutatud mitmel eesmärgil. Indias peeti jogurtit näiteks jumalate joogiks, rahvameditsiinis on seda kasutatud ravimina unetuse ja vananemise vastu. Vahemere maades arvatakse, et regulaarne jogurti tarvitamine on seotud pikaealisusega.
Erinevad piimad, samalaadsed bakterid
Hea jogurti tegemiseks on vaja kvaliteetset piima või rõõska koort ja mikroobe, täpsemalt piimhappebaktereid. Järelkuumutamata jogurtis on palju baktereid, tavaliselt vähemalt üle miljoni ühes grammis tootes. Sellest ka ütlus, et jogurt on elav toit.
Meil toodetud ja müüdavad jogurtid on valmistatud lehmapiimast ning piim ongi jogurti põhiline tooraine. Lehmapiimast valmistatud jogurtitooted on eriti populaarsed Põhja-Euroopas ja Ameerikas. Türgis eelistatakse rohkem lamba- või kitsepiimast valmistatud jogurteid. Araabia maades tehakse jogurtit kaameli- ja lambapiima segust. Seevastu Egiptuses ja Indias on põhiliseks jogurti valmistamise toormeks hoopiski pühvlipiim. Ja sellega loetelu veel ei ammendu, sest maailma erinevates nurkades võib osta ka hirve-, jaki- ja märapiimast valmistatud jogurteid.
Jogurti valmistamisel kasutatakse bakterjuuretist, mis alati sisaldab vähemalt kaht tüüpi piimhappebaktereid: laktobatsille ja streptokokke. Jogurti juuretise piimhappebakteritel on mitmeid ülesandeid. Need lõhustavad piimasuhkrut ja toodavad sellest orgaanilisi happeid (peamiselt piimhapet), kalgendavad piimavalke, eritavad tootesse jogurtile omaseid lõhna- ja maitseaineid, kindlustavad tootele vajaliku tiheduse ning sünteesivad mitmeid vitamiine. Juuretise bakterid on suutelised lõhustama ka piimavalke ja -rasvu, muutes need piima toitained inimkehale veelgi paremini omastatavaks.
Jaga ►